lunes, 23 de marzo de 2009

Què passa?

Aquest és un post llarg. Aquest és un tema polèmic. A classe ja n’hem parlat: les càrregues policials contra els anomenats antibolonya radicals davant l’Edifici Històric de la UB. Quan a classe he llegit la notícia a La Vanguardia, la primera impressió ha estat la següent: uns pòtols pegats pels agents de l’ordre. Els meus amics m’han fet llegir l’article amb profunditat i, des dels seus punts de vista, m’han explicat el que ha passat. Sí, una banda de pòtols ha estat pegada... però eren tots pòtols els que eren allà? És que els policies només pegaven a antisistemes? O és que tothom s’ha posat en contra dels mossos en un moment donat, perquè sí i sense reflexionar? Les preguntes que ens hem de fer són moltíssim més complicades. Molt més profundes... I les respostes són difícils de trobar, però quan les trobarem, entendrem què passa.

El nostre delegat de classe (l’únic que té 2on de Ciència Política–Grup Matí de la UB, el David, què gran ets!) ens ha sabut explicar de què coi va el famosíssim i celebèrrim “Pla Bolonya”. I no tinc ganes d’explicar-lo extensament; només diré que la teoria és, en la seva majoria, correcte, però la seva implantació aquí, a Catalunya, és desastrosa. Com podem privatitzar, per una banda –els màsters–, i per una altra augmentar l’administració pública cap al gruix de la carrera, tot venint des de les butxaques dels contribuents? És just? No.

Això vol dir que tothom, d’alguna manera o altra, estarà en contra d’aquest pla? No. Només cal fer una mica de turisme per les facultats de Dret i d’Econòmiques de la mateixa UB per adonar-se que hi ha algunes (no totes, ALGUNES) associacions estudiantils que estan a favor d’aquest pla. Jo, personalment, hi estic a favor NOMÉS en la seva teoria bàsica, LA DE MILLORAR L’EDUCACIÓ SUPERIOR, però no de la manera en què es vol! No pot ser que algunes matèries desapareguin perquè el mercat no les podrà aguantar: QUANTA MÉS I MILLOR EDUCACIÓ, MÉS HUMANS SEREM.

A partir d’aquí vull fer una puntualització: a qui representen els quatre encaputxats, antisistemes, antibolonya, anti-ves-a-saber-què, que es tanquen a qualsevol lloc per a lluitar per a qualsevol cosa? A mi no em representen persones d’aquesta mena. Ni a mi ni a molts dels meus amics i coneguts. A mi em representen els que estan en contra d’aquest pla i lluiten de la manera més democràtica i tolerant que hi ha: parlant, dialogant, enraonant. Si no ens fan cas, ens manifestem SENSE BUSCAR BREGA, perquè hi ha molts patans, molts imbècils i delinqüents que troben en les manifestacions democràtiques maneres per desfogar-se contra tot. A la meva classe hi ha gent que ha organitzat xerrades, que s’ha reunit amb les autoritats de la UB, que ha dialogat, que ha estudiat què era (i és) Bolonya... I que quan llegeix als media la frivolització que es fa de tots els estudiants s’enrabien, i amb raó.

A mi no em representaven els quatre bèsties que van tancar-se a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Però tampoc em puc sentir segur quan veig que els Mossos d’Esquadra, la policia de Catalunya que tots els catalans desitjàvem (sí, sí, TOTS, o almenys la grandíssima majoria, DEMANANT-LA, manifestant-se per a que es donessin les competències de policia autònoma a la Generalitat catalana), destrossen a cops de porra no sols els quatre bèsties, sinó els vianants, nens, periodistes... I amb ganes, amb sanya, amb voluntat de revenja. I em pregunto: de què tenen por, els Mossos? Contra qui lluiten? Per què estan tan enfadats? Què els passa? Catalunya és una nació democràtica, i les seves forces de seguretat també ho han de ser: quan un policia es troba un bèstia sense armes, l’ha de detenir i fitxar. Mai pegar.

Què passa? És just estigmatitzar tot el cos dels Mossos? Veure’ls com assassins, torturadors...? És just frivolitzar les notícies: “els estudiats es manifesten contra Bolonya”; “els estudiants es tanquen i ocupen...”; “els estudiants carreguen contra els mossos”; “els mossos carreguen contra estudiants, periodistes i vianants...” És just dir que TOT Bolonya és correcte? És just escarnir qui està a favor de tot el pla? És just demonitzar TOTS els que estan en contra de tot el pla? És que la nostra visió de la societat és tan tancada, més hermètica del que ens pensàvem? És que aquest malestar social ens desborda tant que ens cega? És que som més intolerants, més estúpids, més carallots... del que ens pensàvem? Què ENS passa?

Jo penso que les lluites intenses entre antibolonya radicals versus mossos al centre de Barcelona van ser un exemple agut i fins i tot voluntari –de les dues parts, de totes les parts– d’expressar el malestar social que hi ha. Penso que hi és des de fa temps, que ha anat augmentant amb el pas dels anys i que ara, en plena crisi de tot (que els bancs cauen, que els sistema capitalista cau, que tota l’economia s’estavella), hi ha cabreig general. I els estudiants veiem, veuen, que qui mana ara als cercles de poder catalans, tant d’uns partits com d’uns altres, són aquells que van lluitar contra la dictadura. Quan un jove anti-vés-a-saber-què votava ho feia o per ICV-EUiA, o per algun altre partit petit d’esquerres, o nul, o blanc, o senzillament no votava; quan un jove d’aquesta mena que se sent representat per un partit a favor de tots els drets, i de deures molt democràtics, veu que el partit que se suposa el representa, administra els mossos, els veritables rivals del jove, llavors apareix un desencís fosc i ple de frustració. I el malestar peta en un grup petit però intens de gent: i passa el que vam llegir. I els mossos, que no se senten segurs amb els que els administren, també peten però contra el jove & cia. És una imatge lletja, molt trista i perillosa, que treu a la superfície la merda del nostre ordre polític: la hipocresia indignant que ens envolta com a ciutadans, i que envolta a molts polítics com a representants del poble. Quina mala gestió per part de tothom!, llegim als diaris. Quina vergonya!, escoltem a les ràdios. Volem respostes!, veiem a la tele. I les respostes són les mateixes frases vagues i gens satisfactòries, vomitades per les autoritats –les suposades autoritats, que per una banda volen caure bé a tots aquells que estan a favor del pla, i per l’altra volen caure bé a tots aquells que hi estan en contra. I llavors se senten desbordats perquè no troben la sortida a la paradoxa que els empresona: ser autoritat o ser manifestant? Ser amic o ser rival?

Ser polític, arriben a la conclusió. I això els fa perdre gran part de la legitimitat que sentien que tenien (llegiu bé: que ells mateixos sentien que tenien). I aquí entren TOTS, des dels partits més “conservadors” als més “progressistes”. Tots. Fins i tot nosaltres, els ciutadans (no parlo del partit...). Anem amb compte, perquè si no estudiem el què veritablement passa caurem en un pou de fermeses populistes i intolerants del que ens serà difícil sortir. Què passa? Què ens passa? Passa que ha acabat un “algo”, un no-sé-què que ha quedat obsolet i que ha de repensar-se. Passa que ens estem adonant de la nostra hipocresia, i això ens embogeix.

6 comentarios:

Revolta dijo...

com hi surto, ja et contestaré, amb paciència, més tart, que me'n vai a fer una birra

una abraçada

Blog Riffenyo-cargolí dijo...

Ma semblat mol interesan aks article.
El problema ve quan els polítics ke semirallen am el violent maig del 68 francès, són els ke treuen els mossos al carrer. Això no vol dir ke no i agués tot un seguit d'anti-tot acampats a la universitat ke no eren ni estudiants, xo ke sagessin pogut fer les coses diferents i no dexar ke es produis una carrega tan contundent
Damià

Silvio Falcón dijo...

Hola Víctor,

Seré breu i clar. Jo penso que Bolonya és un exercici d'impotència per part de l'esquerra. Vosaltres, que teniu una universitat forta, vigorosa, plena de vida i de gent molt culta donant classes i també escoltant-les podríeu aixecar-vos i dialogar. La UB, la UAB i la UPF són tres grans universitats que podrien haver fet grans meses de negociació amb els estudiants, mostrant als sindicats i als representants de les assemblees què faran i com ho faran.

Ara bé, si el diàleg no funciona, a Catalunya només hi ha una alternativa: la força (el seny ja ha quedat fa temps, enrera).

Per què s'aplica Bolonya justament l'últim any del termini? Ens volen vendre que per les protestes estudiants. Però no és així. Qui sap perquè? No ho sap ni el Dídac Ramírez.

Això sí, els mossos es van passar i a molts antisistema d'aquests els aniria bé una bona temporada de treball social obligatori. Que això sí que és col·laborar i lluitar per un món millor.

El món està ple de contradicions. L'esquerra comunista democràtica reprimint revoltes antisistema mentre els estudiants sofreixen una mala aplicació d'un pla internacional que, per fotre, te la seva versió espanyola, dins la qual trobaran la catalana. Tot un enrenou! Qui surt guanyant? Banco Santander, no has vist l'stand?

Què hi farem!

Una abraçada, Víctor

Anónimo dijo...

"El pueblo no ve y no conoce las principales fuentes de su miseria, y a menudo se limita a odiar la manifestación de la causa y no la propia causa, del mismo modo que un perro muerde el bastón del hombre que le está pegando, pero no al hombre que lo maneja"

M.Bakunin

Revolta dijo...

Un dia m'hauràs de definir antisistema.

Jo tinc amics que van molt a favor del sistema, i estan a aquestes manifestacions de Bolonya.

El Pla Bolonya té coses bones i no de tan bones. El que passa que les veus que critiquen moltes vegades ho fan sense saber-ne les bones.

El que realment passa és que aquesta situació està venent por. Tenim por del que passarà en un futur incert. Les actuacions del professors, o dels degans, que són els que ens haurien de saber vendre aquesta opció, han estàt patètics i nuls. Això ha fet engrandir el sentiment de por als estudiants, que han anat incrementant. Finalment, ha arribat el gan cos de seguretat català, i ha repartit gardela a "diestro y siniestro", produïnt un sentiment de més rebuig per tota aquesta merda.

Primer de tot diàleg, un cop esgotada aquest camí, només queda no callar.

Una abraçada,

Revolta

Anónimo dijo...

Ei Víctor!

Al comentari t'oblides la "magnífica" tasca de la merda pudorosa i immunda que són els mitjans de comunicació.

No oblidem que la campanya de desprestigi contra els mossos l'han desenvolupat mitjans de comunicació sociates que volen acabar amb un dels principals avenços de Catalunya: controlar l'ordre.

Si t'hi fixes tot això començà amb l'arribada de Saura a la conselleria, sembla que quan hi havia la Tura no passava res... El que crec que ha passat és que el PSOE ha cedit a ICV la conselleria per poder començar una campanya de linxament contra la nostra policia nacional.

PS: quan la policia fa una càrrega, quan rep l'ordre, té la obligació d'obrir el pas, de treure totohom d'una determinada zona. No hi ha l'ordre "pegar okupes i deixar periodistes", hi ha l'odre "carrer buit". Si els periodistes es foten pel mig és problema seu, a més quan les lesions que ens passen els van fer els objectes tirats per brètols i buscaraons. Per cert, si no creus això que dic recorda que el dia següent els okupes tiraven pintura als mossos i aquests no feien res. Saps per què? Perquè si reben l'ordre de mantenir-se quiets no poden pegar a ningú.

PPS: en el fons els espanyols són rucs, com sempre demostren. Atacant els mossos sol fan que aquests siguin més fàcils de captar per un govern que vulgui trencar amb Espanya saltant-se la seva legalitat.